Vad kostar en hemsida?

Vad kostar det att bygga en hemsida? Frågan är ungefär lika svår att besvara som ”Vad kostar det att bygga ett hus”? Där finns många frågor som måste besvaras innan ett pris kan ges. Här kommer en kort genomgång av de olika delarna och en uppskattning vad de kostar. De delar som en hemsida består av är domän, webhotell, innehåll, utseende och sökmotoroptimering.

Vad kostar en domän? 100-150 kronor / år
En domän kostar vanligtvis ca 100-150 kronor per år.

Vad kostar ett webbhotell? 0-2000 kronor / år
Ett webbhotell för en ”vanlig” hemsida kan man få allt från gratis (då ofta med reklam på sidan) och till ett par tusen kronor om året.

Vad kostar det att skapa innehåll? 0 – X kronor
Om du inte själv vill författa ditt innehåll så behövs det en skribent som skriver samman något åt dig. Samma sak gäller för bra foto eller bilder som du har rätt att använda på sidan. Det fasta innehållet är ofta en engångskostnad. Vill du ha en ”levande” hemsida så får du räkna med att lägga tid på att skriva nyheter lite då och då också.

Vad kostar utseende / design? 0 – X kronor
Det finns massor av designer på nätet som man kan ladda hem klara som är gratis eller till en relativt liten kostnad (ett par hundra kronor). Då får hemsidan ett förutbestämt utseende. Vill man däremot utveckla ett helt unikt utseende eller har en företagsprofil som måste uppfyllas måste man anlita en egen webbdesigner. Detta kostar ofta minst ett par tusen kronor och det kan stiga fort beroende på hur pass avancerad design man vill ha.

Vad kostar sökmotoroptimering? 0 – X kronor
Sökmotoroptimering (SEO) behöver inte vara så dyrt, det handlar egentligen om att på ett bra sätt marknadsföra sin hemsida. Där ska finnas ett attraktivt innehåll som är uppbyggt på en bra teknisk plattform. Detta innehåll ska sedan marknadsföras genom uppmuntran till inlänkning från andra webbplatser och delning via sociala media. Det finns företag som specialiserar sig på att hjälpa till med sökmotoroptimering så att alla dessa pusselbitar stämmer överens. Kostnaden för sökmotoroptimering kan alltså vara allt från 0 kr till egentligen hur mycket som helst – precis som vanlig marknadsföring.

Sammanfattning
Om du väljer att själv skapa ditt innehåll och utnyttjar en befintlig mall i systemet du använder kan du alltså få en bra hemsida för bara några hundralappar. Från 3w.nu erbjuder vi WordPress som en tjänst för 995 kr / år, där ingår både domän, webbhotell och givetvis WordPress som är en mycket bra plattform att arbeta utifrån. Via tjänsten kan du bygga ut ditt innehåll så mycket du vill, du kan få en skräddarsydd design på din hemsida och du kan arbeta med sökmotoroptimering som tillval.