Vad betyder ”Korrigera problem med användbarhet på mobila enheter”?

Har du fått ett meddelande från Google om din webbplats med detta meddelande?

Googles system har testat X sidor från webbplatsen och upptäckt att XX % av dem innehåller fel som påverkar användbarheten på mobila enheter. Felen på dessa X sidor påverkar hur mobilanvändare upplever webbplatsen. Google Sök anser inte att dessa sidor är mobilanpassade. Det innebär att sidorna visas och rankas på ett sätt som är lämpligt för smartphoneanvändare.

Varför har du fått det och vad innebär det?

Din webbplats är inte anpassad för att visas från mobiltelefoner eller andra mobila enheter.

Eftersom fler och fler surfar när de är ute och rör på sig är det mycket viktigt att den egna webbplatsen är anpassad för att ta emot dessa besökare.

Vad ska du göra för att åtgärda problemet?

Använd en design som ser bra ut på en mobiltelefon. Om du använder WordPress kan du helt enkelt välja en mall som anpassar sig efter besökarens förutsättningar. Detta kallas att mallen är responsiv design.

Om du har en egen-utvecklad mall måste ni be någon uppdatera er mall så att den blir responsiv.

Varför informerar Google om detta?

Din webbplats får en sämre ranking hos Google – framförallt när besökaren söker ifrån en mobiltelefon – om din webbplats inte är anpassad för att ta emot besökaren. Mobilanpassning har alltså blivit en faktor som är viktig för sökmotoroptimering (SEO). Därför går nu Google ut och upplyser er om att ni bör anpassa er webbplats för att på bästa sätt ta emot dessa besökare och därmed få en bättre sökmotorplacering.