Insikter från WordCamp Europe 2017

3W var på plats i Paris för att ta del av det senaste från WordPress Community och ledande personer inom WordPress.
Vi tog del av insikter inom design, optimering, nyheter och mycket mer. Kunskap som kommer implementeras på olika sätt i 3W framöver. Så håll utkik efter kommande nyheter framöver!
Konferensen är en del av det arbete vi gör för att hålla oss i framkant vad gäller tekniken runt WordPress.

Matt Mullenweg

En av höjdpunkterna på konferensen var Om Malik’s intervju med Matt Mullenweg. Matt Mullenweg är en grundarna till WordPress och VD i Atomattic företaget bakom WordPress.
Under intervjun lanserades den nya editor ”Gutenberg” för redigering av sidor och inlägg, dock endast som plugin än så länge. Förhoppningen med den nya editorn är att göra det ännu enklare att redigera och positionera innehåll.
Editorn finns just nu tillgänglig som testversion men kommer småningom kommer bli en del av WordPress grundkärna (WordPress Core). Så fort vi bedömer att den är stabil kommer den även vara tillgänglig på 3W.
Atomattic och WordPress jobbar på att förbättra användarvänlighet så kommer vi nog räkna med att se fler likande förbättringar framöver.
Se video på intervjun med Matt Mullenweg

Något man kan hålla i åtanke är att den mesta utveckling av WordPress plattform sker open source d.v.s. med många frivilliga timmar av passionerade utvecklar i WordPress Community som bidrar på olika sätt.
WordPress är det ledade verktyget CMS:et på webben med 27%. I och med det har vi som bidrar till plattformen mycket ansvar att det till att vara inkluderande. Webben ska vara till för alla.
Atomattic strävar bland annat efter att vara så inkluderande som möjligt med bland annat accessibility och använda ett inkluderande språk. Detta ämne som togs upp mycket under konferensen. Atomattics ledord också genomsyrade konferensen:

We are passionate about making the web a better place.

På konferensen medverkade bland annat WooCommerce (för e-handel) och Yoast (för sökoptimering) som ni kanske känner till från insticken som är tillgängliga på 3W. Det kommer snart att dyka upp lite fler artiklar rörande dessa ämnen här på 3W.

John Maeda

John Maeda, ”Global Head of Computational Design and Inclusion på Automattic”, var också en av talarna på konferensen. Han gick bland annat igenom rapporten Internet Trends Report 2017. Hans rapport är vällästa och synnerligen läsvärd om man vill få inblick i Trender på Internet från ett design perspektiv. En av många viktiga saker hans rapport pekar på är vikten av sökoptimering:

Design isn’t just about berauty; it’s about market relevance and meaingful results.